El CCCB debatrà sobre la producció audiovisual iberoamericana menys convencional

Entre el 28 i el 31 d'octubre tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona 'Cinema a contracorrent', quatre jornades de reflexió al voltant de les confluències, divergències i diàleg que s'han establert, durant els darrers 80 anys, en el cinema espanyol i de l'Amèrica Llatina. Seran, doncs, quatre dies per aprofundir en la producció menys convencional a l'altra banda de l'Atlàntic. El Congrés és una iniciativa del CCCB i la Societat Estatal per a l'Acció Cultural Exterior. Paral·lelament, es projectaran per primera vegada 60 pel·lícules en sis sessions de cinema iberoamericà, que per primera vegada s'estrena a Barcelona en forma de cicle de cinema itinerant.


CINEMA A CONTRACORRENT: LLATINOAMÈRICA I ESPANYA
Congrés i cicle itinerant de cinema experimental

Diàlegs, confluències, divergències... en els últims 80 anys.
Una proposta de XCÈNTRIC (el cinema del CCCB)

Jornades sobre cinema experimental a banda i banda de l'Atlàntic, que, mitjançant debats, conferències i tallers, intentaran aprofundir en l'ahir, l'avui i el demà de la producció llatinoamericana menys convencional. A més, durant el congrés es durà a terme la presentació oficial del cicle de cinema itinerant del mateix nom, amb la presència dels assessors que han col·laborat en la seva confecció.

CINEMA A CONTRACORRENT: LLATINOAMÈRICA I ESPANYA. Congrés i cicle itinerant de cinema experimental és un Festival en el marc d'activitats del CCCB

Com a prolongació de la recerca realitzada per al programa de cinema itinerant DEL ÉXTASIS AL ARREBATO. 50 años del otro cine español, SEACEX i el CCCB presenten CINEMA A CONTRACORRENT: LLATINOAMÈRICA I ESPANYA. Diàlegs, confluències, divergències... en els últims 80 anys. Aquesta iniciativa vol donar a conèixer la producció cinematogràfica experimental de l'Amèrica Llatina i Espanya, ressaltant les similituds i tensions entre obres fetes en zones geogràfiques tan allunyades.

Per emmarcar globalment el projecte i donar-ne el tret de sortida, el CCCB acull el Congrés CINEMA A CONTRACORRENT: LLATINOAMÈRICA I ESPANYA, que comptarà amb la presència d'especialistes, autors i cineastes de la talla de Narcisa Hirsch, Ximena Cuevas, Jorge La Ferla, Arlindo Machado, Jesse Lerner, Tomàs Pladevall, Alfonso del Amo i Juan José Mendy, entre d'altres.

A més de conferències i taules rodones, s'organitza el taller d'introducció a l'animació experimental, a càrrec de Lourdes Villagómez i una masterclass amb el montador cubà Nelson Rodríguez.
Durant els dies del congrés, estarem connectats amb altres centres culturals de l'Amèrica Llatina, que participaran activament en directe a través de la xarxa Anilla Cultural Latinoamericana.

En aquest marc, també es presenta la segona itinerància internacional de Xcèntric: el programa CINEMA A CONTRACORRENT: LLATINOAMÈRICA I ESPANYA. Diàlegs, confluències, divergències... en els últims 80 anys. Aquest cicle de cinema està format de 60 pel·lícules, estructurades en sis sessions, que faran dialogar el millor del cinema experimental de les dues bandes de l'Atlàntic.

A fi que quedi constància d'aquesta iniciativa, es presenta el catàleg d'aquest nou programa: un DVD editat per Cameo que planteja un recorregut per 80 anys de producció experimental a Llatinoamèrica.

L'entrada al Congrés serà gratuïta

Equip:
Comissari CCCB:
Antoni Pinent

Comissaris assessors:
Angélica Cuevas Portilla (Cuba, México i Perú)
Rubén Guzmán (Argentina, Uruguay i Paraguay)
Marta Lucía Vélez (Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Cuba, Ecuador, Paraguay, Perú i Venezuela)
Coordinació:
Lara Navarro (congrés) lnavarro@cccb.org
Sagrado Nova (cicle de cinema) snova@cccb.org