Equador demana explicacions a Espanya per l'espoli hipotecari dels bancs als immigrants

Les institucions de l'Equador s'han mobilitzat davant el que consideren una "situació dramàtica" dels equatorians residents a Espanya, com a conseqüència de la impossibilitat de pagar els crèdits hipotecaris subscrits en els anys de la bombolla immobiliària, amb una normativa que escandalitza el món sencer per la seva usura i criminalitat. L'Ambaixada a Espanya, el Parlament i fins el mateix president Rafael Correa han intervingut per advertir contra el excessos de la banca espanyola, denunciada arreu com usurera. CCOO ja ho ha demanat a un govern que calla i no fa res.


Espanya: L'únic lloc on una llei criminal permet saldar deutes amb patrimoni si amb l'habitatge, sobretasat pel banc, no n'hi ha prou. I, a més, els interessos que cobra Espanya són considerats d'usura a França, tan en descoberts com en comissions i targetes de crèdit. Els moviments per defensar els seus compatriotes de les situacions de misèria a les quals poden donar lloc els desnonaments van començar el passat març, amb una carta enviada per l'ambaixador d'Equador, Gal Chiriboga, el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, en què li demana que articuli "solucions socialment justes davant les institucions financeres".

A l'Equador i a la resta del món, inclós EUA, a diferència de la "exemplar" Espanya, davant l'impagament d'una hipoteca el banc només pot reclamar el bé hipotecat. Per a milers d'equatorians ha estat una sorpresa trobar-se, davant les dificultats per pagar la hipoteca i la impossibilitat de vendre la casa, amb que a Espanya el deutor respon amb tot el seu patrimoni fins a completar el préstec. I no hi ha forma de que els pisos comprats entre 2002 i 2008 valguin el mateix avui que llavors.

El 26 de març passat, l'ambaixador d'Equador a Madrid recopilar la informació que li transmetien associacions d'equatorians sobre la situació que s'estava creant davant els impagaments i va remetre una carta al governador del Banc d'Espanya en la qual feia una detallada descripció de la tràgica espiral en la qual s'han ficat molts dels seus compatriotes. "En les operacions de crèdit ha existit una sobrevaloració dels preus", exposa Chriboga, que a més denuncia que "algunes taxadores pertanyien a les mateixes entitats bancàries".

També denuncia la concessió de crèdits que cobrien més del 100% del valor de la hipoteca més despeses de taxació, impostos, escripturació, intermediació i fins i tot de reforma del pis, en casos en què "s'evidencia la difícil situació econòmica inicial de l'hipotecat i el nivell de risc que coneixien i assumien els bancs i caixes".

L'ambaixador no té cap problema a afirmar que els bancs espanyols "van fer lax el sistema de garanties" i obviar els febles ingressos de les persones a les que concedien crèdits. Fins i tot, assegura que van eludir deliberadament els controls del Banc d'Espanya. Davant els impagaments d'aquestes hipoteques, "els bancs i caixes no presenten solucions socialment raonables ni financerament sostenibles a llarg termini", ja que només contemplen la possibilitat que la persona respongui amb tot el seu patrimoni o segueixi renegociant la hipoteca la resta de la seva vida, quan és evident que mai podrà pagar.L'associació CONADEE, que ajuda a equatorians a Espanya, ha recopilat centenars de casos en què, assegura, la hipoteca mitjana és de 220.000 euros.

Finalment, reclama que s'accepti l'anomenada "dació en pagament", que consisteix en cancel lar el deute amb el lliurament de l'immoble, com passa al seu país i, per exemple, als Estats Units. L'ambaixador Chiriboga vol deixar clar que les solucions que proposa el Banc d'Espanya són per a tots els que estiguin en aquesta situació i que en cap moment pretén cap tracte especial. "No demanem privilegis, sinó mesures de solució al conjunt de la crisi hipotecària". Dos mesos després d'enviar aquesta carta, el president Correa va visitar Espanya i es va reunir amb una important representació dels seus compatriotes a la Universitat Complutense de Madrid. L'assumpte de les hipoteques va centrar moltes de les inquietuds dels seus ciutadans. "A Europa hi ha unes hipoteques bé peculiars que atempten contra els drets humans i estem estudiant portar el cas als tribunals internacionals", va afirmar llavors el president.

En aquella reunió, el president Correa es va mostrar escandalitzat davant la possibilitat, apuntada pels seus compatriotes, que els bancs espanyols tractaran de cobrar la deute hipotecari embargant propietats a Equador. Alguns dels equatorians presents van afirmar que els seus bancs els havien amenaçat amb executar embargaments al seu país si es marxaven d'Espanya. "Com van a creure que a Equador se'ls va a cobrar el deute? Primer això és impossible, segon, així sigui possible, mai es farà!, És una barbaritat", va dir Correa.

El president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, afirma que la internacionalització dels deutes és possible sempre que sigui acceptada per un jutge d'aquell país d'acord amb la seva legislació, encara que va aclarir que es tracta d'un "supòsit teòric". El passat mes de juliol, la gravetat de la situació va fer que vingués a Madrid la superintendenta de Bancs d'Equador (el regulador bancari allà), Glòria Sabando, per entrevistar-se amb el Banc d'Espanya. Ja el passat 3 de setembre COO va denunciar els fets i demanà una nova llei hipotecària al govern subvencionador dels bancs de Zapatero. El PSOE encara no diu res per a no molestar qui els acreedors que el financien.

Font: http://noticies.sirius.cat/2010/10/equador-safegeix-al-clam-contra-lespoli.html