La 7a DIÀSPORA: Colòmbia-Barcelona 2010







La 7a DIÀSPORA: Colòmbia-Barcelona 2010. Jornades de Sensibilització (de l'11 al 26 d'octubre) és un projecte desenvolupat per l'Associació IMAGO Barcelona per la cooperació, el desenvolupament i la solidaritat, que, com cada any, té com a objectiu realitzar un treball de sensibilització, a través de les arts visuals i les noves tecnologies, en relació a la solidaritat, els moviments socials i la pau.

La crisi econòmica, ambiental, climàtica i social que afronta el món actualment, està reflectint una crisi del model de civilització en què el lucre i el guany són els objectius buscats. Més de 1.200 milions d'éssers humans viuen amb menys d'un dòlar diari i 2.800 milions ho fan amb menys de dos dòlars al dia, segons Nacions Unides. Aquesta realitat ha de canviar, així com la depredació dels recursos naturals, l'escalfament global i altres seqüeles del model de desenvolupament imperant.


En aquest sentit, el missatge de la Diàspora gira entorn de la responsabilitat que tenim tots, per acció o per omissió, del conflicte polític i social que viu Colòmbia, així com qualsevol altre lloc del món. La Diàspora convida a la següent reflexió: si acceptem la nostra part de responsabilitat en els conflictes que flagel·len el món, en les desigualtats socials i en els nivells de pobresa existents, recuperarem la capacitat i el poder per canviar l'escenari actual, tasca que acostumem a delegar en els altres i, de vegades, oblidant que són tan importants les petites com les grans accions. Per això, les Jornades de Sensibilització conviden a construir-nos en l'ètica de la cura, tenint un horitzó de sentits solidaris i responsables, entenent que TOTS ELS ÉSSERS HUMANS som fills d'aquest planeta, i que per tant SOM GERMANS que hem de cuidar els uns als altres i tenir cura de CASA NOSTRA: LA TERRA; apostant així per un nou paradigma de convivència que permeti el desenvolupament d'un nou model de mentalitat individual i global.

DIÀSPORA significa moviment i moviment significa vida, entenent que el què no es mou en l'univers no existeix. La DIÀSPORA és un cant a la vida, una invitació a protegir-la, una provocació a cuidar-la.

La 7a DIÀSPORA proposa que ens fem les següents preguntes: Què volem aportar, des del nostre projecte de vida al món?, Per quin tipus d'humanitat volem apostar?, i Per quina classe d'organitzacions polítiques, socials i econòmiques? En aquest sentit, la 7a DIÀSPORA aposta per la següent acció:

L'Associació IMAGO compta, en la seva setena edició, amb la complicitat d'entitats com Casa Amèrica Catalunya, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Ajuntament de L'Hospitalet, Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat de Catalunya, Fundació Solidaritat UB, Societat General d'Autors i Editors (SGAE), Consorci de Biblioteques de Barcelona, Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i Corporación Viva la ciudadanía, entre d'altres.