Xile dedica un monument al centre de Santiago a la lluita del moviment LGTBI


Una placa commemorativa i una càpsula del temps ha estat inaugurades a l'emblemàtic Cerro Saint Lucia -en ple centre de la ciutat de Santiago de Xile- en homenatge a la població lesbiana, gai, bisexual, transsexual i intersexual (LGBTI). Aquest és el primer monument a Xile que reconeix els drets de les minories sexuals. Amb motiu dels 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, la placa i una càpsula que serà destapada dins de 100 anys, expressen la lluita contra l'homofòbia i la transfòbia a Xile des del 1991 fins avui i envia un missatge al futur mitjançant el cilindre.

La iniciativa ha estat organitzada pel Moviment d'Integració i Alliberament Homosexual (Movilh). A la placa que va sobre la càpsula hi diu: "Enviem una salutació al Xile del futur amb l'esperança que en aquest territori i en tot el món hi haurà plena igualtat, no discriminació i respecte als drets humans de totes les persones lesbianes, gais , bisexuals, trans, intersexuals i heterosexuals".

Aquest any Xile ja suma dos tristos crims homofòbics ", tal i com ha expressat el president del Movilh, Gonzalo Velásquez. El fundador del Movilh, Rolando Jiménez, per la seva banda, va recordar que quan el moviment va començar la lluita, 27 anys enrere, tothom els deia que les demandes i propostes del col·lectiu LGTBI no eren un tema de drets humans. "Sempre ho han estat, hem anat educant i sensibilitzant al respecte i avui volem destacar que la realitat LGBTI és també un tema de drets humans ", ha explicat.

De material d'acer, la càpsula conté arxius de premsa, vídeos, campanyes, informes de drets humans, fotografies i missatges de persones i institucions de Xile i de l'estranger. Els continguts es vinculen, principalment, amb les diferents lluites de víctimes de la discriminació per enderrocar les desigualtats en els plànols socials, culturals, polítics, econòmics, jurídics i legislatius.

"Instal·lem aquest memorial per rescatar la història dels drets LGBTI en veu dels seus protagonistes, per explicar la nostra experiència al futur de manera que tant els encerts com errors serveixin com a aprenentatge, així com per a ocupar de manera pacífica i des de la diversitat un espai simbòlic del país, en moments quan l'homofòbia i la transfòbia segueixen matant.

La portaveu del Movilh, Daniela Andrade, va emfatitzar que "en aquest camí, les dones lesbianes i bisexuals hem jugat un paper de gran rellevància, que no sempre és visible, però que en la càpsula han destacat.